Powered By MCMS v2.6
 

سرنوشت زباله های عفونی چی میشه؟


 
سرنوشت زباله های عفونی چی میشه؟
 
 
بريم ببينيم زباله هاى عفونى چيه و سرنوشتتون چيه و چه بايد كرد...
 

اين روزا به خاطر شيوع ويروس كرونا و استفاده زياد از دستكش ها و ماسك ها پسماند عفونى زيادى داره توليد ميشه... با اين حال شاهديم كه بعضى افراد بدون رعايت اصول بهداشتى، ماسك ها و دستكش ها رو توى كوچه و خيابون رها ميكنن و منجر به انتشار بيشتر آلودگى ميشن... 

حالا بريم ببينيم زباله هاى عفونى چيه و سرنوشتتون چيه و چه بايد كرد...

 

چه زباله هایی عفونی هستن؟

اون دسته از زباله هایی که در بیمارستان ها تولید میشن، مثل باند، سر سوزن، تیغ جراحی، پانسمان، سرنگ، پنبه، پسماند و زباله های اتاق عمل، گان های یکبار مصرف و یا حتی دستمال کاغذی که در اون عطسه یا سرفه می کنیم، یا ماسک هایی که برای آلودگی هوا یا جلوگیری از مریض شدن بیماری های عفونی استفاده می کنیم، همه و همه جزو زباله های عفونی هستن که باید متفاوت تر و با روش های ویژه ای دفع شده و از بین برن. 

 

چه جاهایی زباله های عفونی و خطرناک تولید می کنن؟

مراکزی که زباله های عفونی تولید می کنن می تونیم به تمام مراکز مراقبتی مانند مطب پزشکان خصوصی و دندانپزشکی، مراكز اقدامات دامپزشکی، آزمایشگاه های تحقیقاتی، غسال خانه ها، خانه های سلامت، درمانگاه ها، تمرینات پزشکی و دامپزشکی، خانه های سالمندان، بیمارستان ها، دفاتر تجاری و ساختمان ها و حتی به خونه های خودمون اشاره کنیم.

 

چرا زباله های عفونی نباید در طبیعت رها بشن؟

زباله های عفونی به دلیل داشتن آلودگی زیاد و اینکه قابلیت شیوع ویروس و میکروب (مثل HIV، هپاتیت، ویروس های آنفولانزا و ...) را به صورت گسترده به آب و خاک دارن، نباید در طبیعت به حال خودشون رها بشن. حتی دستمال کاغذی، ماسک و دستکش های یکبار مصرف که ما گاهی اوقات از اون استفاده می کنیم، باید در کیسه ای جداگانه جمع بشن.

 

با زباله های عفونی خونه چی کار کنیم؟ 

زباله های آلوده ی خونه بیشتر شامل دستمال کاغذی استفاده شده برای بیمار، پانسمان های خانگی، ماسک های ساده یا فیلتر دار و ... میشه. این زباله ها باید به صورت جداگانه از زباله های دیگه بسته بندی بشه و در کیسه ی جدا گذاشته بشه. روی کیسه یا بسته بندی مربوطه بنویسیم «زباله ی عفونی» تا هنگام تفکیک کسی رو آلوده نکنه...

 

سرنوشت زباله های عفونی به کجا ختم میشه؟

مهمترین قسمت برای شروع دفع زباله های عفونی، تفکیک اونهاست. تفکیک دقیق زباله ها میتونه خطرات ناشی از اونها رو کاهش بده، هزینه های امحای زباله رو کم کنه و همچنین به بسته بندی بهتر اونها کمک کنه. با توجه به ماده 11 قانون مدیریت پسماند، تمام مراکز تولید کننده ی زباله های عفونی باید این زباله ها رو جدا سازی کنن. زباله ها باید به دسته های مختلف از جمله تیز، دارویی، شیمیایی، پاتولوژیک و غیر خطرناک جدا بشن. مثلا زباله های پزشکی تفکیک شده در کیسه های قرمز قرار می گيرن. زباله های تيز هم بايد در ظروف غير قابل نفوذ قرار گرفته بشن. زباله های عفونی رو میشه در محل یا خارج از محل (توسط انتقال با کامیون های مخصوص) برد و با روش های سوزاندن، ماكروويو، اتوكلاو يا مكانيسم های شيميايی و بيولوژيكی از بين برد؛ استفاده از اتوكلاو بهترین و جدیدترین این روش ها است. تا قبل از سال 1997 بیش از 90% زباله ها با روش سوزاندن امحا میشدن، بعد از اون با تغییر در روشی که به وسیله ی سازمان بهداشت جهانی بیان شد، در روش اتوکلاو زباله‌های عفونی بعد از جمع‌آوری توسط دستگاه اتوكلاو خرد و كاملاً ضدعفونی و استریل می‌ شن. به این صورت زباله ی خروجی از دستگاه، زباله بی‌خطر بوده که میشه اون رو با دیگر زباله های خانگی دفع کرد. 

 

زباله های عفونی در کجا دفن می شن؟

از اونجایی که دفن زباله های پزشکی تنها در محل بیمارستان های بزرگ و دارای تجهیزات کامل قابل انجام هست، برای همین دفن این زباله ها بیشتر در خارج از محل صورت میگیرن. زباله های پزشکی در بسته بندی های مخصوص از طریق کامیون های مخصوص حمل میشن و باید سریع ترین و کوتاه ترین مسیر برای رسیدن اون ها به محلی برای دفن زباله ها در نظر گرفته بشه.